Bockerijders Friet met Zuurvlees Avontuur

13 november 2023
door Johan Hauser
Het was een prachtige dag, eind oktober van dit jaar. Meer dan 500 gravellaars verzamelden zich in alle vroegte bij manege de Venhof in Herkenbosch, voor een mooie modderige tocht door De Meinweg en omgelegen bosgebieden. Er zijn drie verschillende afstanden, onderweg switchen is mogelijk.
Startplaats

Herkenbosch

Lengte

133 km

Onverhard

76%

Moeilijkheid

5/5

Hoogtemeters

620 hm

De start is bij Manege de Venhof, een favoriete pauzeplek voor koffie en vlaai midden in de bossen met een ruime parkeerplaats. Zelfs overnachten is mogelijk in hun gezellige B&B.
We vertrekken vanuit de Meinweg, maar we bewaren het beste voor het laatst. Je steekt het oude spoor dat dwars door De Meinweg loopt – De IJzeren Rijn - over en fietst via het Luzekamp naar het stroomgebied van De Swalm, op weg naar de halsslagader van Limburg: De Maas. Langs goed lopende gravelstroken over dijken en paden langs de Maas ga je uiteindelijk op weg naar de Kahlbergsche Heide en het Brachter Wald. Hierna begint het echt werk, via verschillende klimmetjes door het bos ga je op weg naar De Meinweg, en maak je een aantal mooie uitstapjes over de Duitse Grens. Je rijdt een prachtig gravelpad langs de Roer en mag nog een paar keer flink bergop in het Birgeler Urwald, waarna je terugkeert in De Meinweg te via de laatste lange licht aflopende gravelstrook het naar de Venhof.

De 107 en 85 kilometer zijn op grote stukken hetzelfde, maar volgen op sommige momenten een iets anders parcours. Onderweg switchen tussen de routes is heel goed mogelijk, en bij alle drie de routes kom je halverwege praktisch voorbij De Venhof, dus halve routes rijden kan ook.

Check onze Komoot pagina voor de Pannenkoek met Appelstrooptocht van 107 km of de Zondag in het Zuiden van 85 km.

đŸ“· Michiel Maas / True Grit Cycling

Over de routemaker

Johan Hauser

Johan Hauser

Fanatiek gravellaar, en als organisator van het True Grit-event Bockerijders tekende Johan deze route door zijn eigen achtertuin. Johan is voornamelijk werkzaam in de cultuur, maar is daarnaast ook bedenker en coördinator van Land van Grind & Zand, samen met zijn kompaan Carlo van Nistelrooy. Houdt niet van kopwerk.