De Peel in Brand

18 oktober 2023
door John Timmermans
De Peel in Brand is een van historie doorspekte gravel route. De tour start en eindigt op oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn, de enige Duitse oorlogsbegraafplaats in Nederland.
Startplaats

Ysselsteyn

Lengte

84 km

Onverhard

70%

Moeilijkheid

3/5

Hoogtemeters

200 hm

De begraafplaats werd in 1946 in opdracht van de Nederlandse regering niet ver van de stad Venray in de provincie Limburg aangelegd en beslaat een terrein van ongeveer 28 hectare. Bijna 32.000 oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden en uit de Eerste Wereldoorlog liggen er 87 soldaten begraven.

Hierna baant de route zich een weg door Noord-Limburg via de Schadijkse Bossen naar het Boekenderbos om vervolgens de mooie Peel aan te doen waar je een eerbetoon kan brengen aan de gesneuvelde Engelse piloten. Een zeer indrukwekkend monument. Let vooral eens op de leeftijd van de jonge mannen die hier hebben gevochten en zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Zodra je de Mariapeel verlaat ga je langzaam aan terug naar Ysselsteyn waar een heerlijke kop soep of koffie op je wacht in de Brasserie, mocht je daar zin in gekregen hebben na 84 kilometer.

Over de routemaker

John Timmermans

John Timmermans

Geboren en getogen op en rond de Meinweg, sinds 1990 woonachtig in Venlo. MTB gereden vanaf zijn zestiende, maar tegenwoordig een echte gravel freak en hoofdzakelijk nog op de gravelbike te vinden. John is iedere week wel een keer in de Meinweg te vinden, maar hij gaat ook met regelmaat op avontuur in het noorden van de provincie.