Dwars door de Meinweg

5 april 2023
door Grimpeur
Ten oosten van Roermond ligt een ongerept natuurgebied vol schitterende paden, niet toegankelijk voor de racefiets, maar perfect voor de razend populaire gravelbike. Tijd om op pad te gaan en deze mooie streek vol naaldbos, heide en veengebied te ontdekken.
Startplaats

Herkenbosch

Lengte

66 km

Onverhard

83%

Moeilijkheid

3/5

Hoogtemeters

330 hm

Vanaf startlocatie de Venhof verken je Nationaal Park De Meinweg en omliggende natuurgebieden. De route is toegankelijk en loopt over fijne onverharde wegen zonder technische obstakels. Ideaal voor de gravelbike maar ook zeker leuk op de mountainbike. Vanaf de startlocatie passeer je de IJzeren Rijn. Deze oude inactieve spoorlijn die een weg klieft door het natuurgebied is kenmerkend voor de Meinweg. Net als de hoge roodbruine stammen van het naaldbos. De fietspaden slingeren hier sierlijk tussendoor. Je merkt ook meteen dat de route niet vlak is. Het is zeker geen Zuid-Limburg. Maar er is weldegelijk hoogteverschil, wat de route net wat pittiger maakt.

Vanuit het naaldbos van de Meinweg gaat de route over in mooie veldwegen richting de Duitse grens. Dit gedeelte biedt je prachtige vergezichten. Met een beetje geluk spot je enkele reeën in de open velden langs de bosrand. Een hoogtepunt is het veengebied bij het Elmpter wald. Slingerend tussen waterpartijen en rietpluimen waan je je in een compleet andere omgeving. Zeker in de ochtend als er nog wat mist hangt is dit gebied een lust voor het oog. De paden hier zijn vlak, maar daarin komt verandering in.

Vanaf het Elmpter Wald wordt de Meinweg voor de tweede keer doorkruist. Dit keer bezoek je het heidegebied waar de paden langzaam beginnen te glooien tussen het paarse gewas. Wanneer de laatste kilometers aanbreken kom je nog een paar leuke kuitenbijtertjes tegen. De klim na het passeren van de Dalheimer Mühle is de scherprechter in deze route. Hier mag je de tank leeggooien, de finish is in zicht!

Tip
Dit natuurgebied is populair bij natuurliefhebbers. De paden worden gedeeld met andere recreanten. Kom dus vroeg, fiets en geniet in rust en wellicht spot je nog wat wild langs de route.

Over de routemaker

Grimpeur

Grimpeur

Deze route is in opdracht van Limburg Cycling gemaakt door Rik Hendriks van het wielerplatform Grimpeur.nl. Een wielerliefhebber met een oog voor mooie onbekende routes, wegen en paden. Meestal in Zuid-Limburg, maar in dit geval ook in Midden-Limburg.