Grenzeloos Kempen-Broek

27 oktober 2023
door Jef Linskens
Het grenspark Kempen-Broek is misschien niet zo bekend als de Maasduinen, Meinweg of de parels aan de zuidkant van onze provincie maar biedt verrassend veel voor de gravel avonturier. In deze route vindt je prachtige bospaden, een aantal kleine stukjes singletracks, aangevuld met een bonk smokkelaarspaden op en langs de grens met Belgiƫ.
Startplaats

Weert

Lengte

102 km

Onverhard

64%

Moeilijkheid

4/5

Hoogtemeters

210 hm

De start is bij Peerkesbosch in Weert, hier kun je prima (gratis) parkeren en genieten van een welverdiend stukje vlaai of Limburgs zuurvlees na de rit. Vanuit Peerkesbosch rollen we over de een na de andere strook richting het Zuiden. Na het oversteken van het kanaal via de sluis via een niet te vermijden stuk asfalt rijden we richting de Belgische grens. Na een aantal kilometers komen we bij een prachtige zandafgraving met azuurblauw water, hier heb je zelfs de mogelijkheid om een kleine heuvel te beklimmen via een stijl gravelpad, zeker de moeite waard! Neem als je bovenstaat even een moment om van het uitzicht te genieten!
Hoe meer we naar het zuiden gaan hoe dieper we de vroegere moerrassen die rondom Weert liggen naderen, langs kanaaltjes en kreekjes rijden we min of meer over de Nederlands-Belgische grens. Het grondgebied van de smokkelaars, die hier vroeger in grote aantallen boter, tabak en andere levensmiddelen smokkelden.
Via de prachtige Midden-Limburgse parel Thorn (waar je prima ergens op een terrasje even pauze kunt houden) rijden we weer naar het Noorden. De gravelpaden en stroken in de velden begeleiden je naar je Tungelerwallen, een zandverstuiving met enkele heuse duinen waar je via een prachtig stukje singletrack midden doorheen rolt! Na het oversteken van het kanaal kom je via wat kleine wegen uit bij het laatste stukje singletrack waarna je zelfvoldaan en hopelijk nagenietend van een prachtige dag van een stukje Limburgse vlaai kunt genieten!

Over de routemaker

Jef Linskens

Jef Linskens

Gek van het verzamelen klassieke racefietsen maar ook van zijn gravelbike. Een echte Weertenaar die vroeger als klein kind het liefste buiten aan het ontdekken was. Dit zie je ook terug in zijn routes, die niet alledaags en verrassend zijn, maar je echt proberen om de ziel van een gebied te laten ontdekken, over paadjes en wegen waar niet veel mensen komen. Sinds 2020 organisator van zijn eigen event: Sjefkes.cc. Kleinschalig, rauw, echt en puur! Georganiseerd vanuit zijn eigen stukje bos.