Vruchtbare wielergrond

15 maart 2023
door Grimpeur
Of het aan het leidingwater ligt? Wij zijn erachter gekomen. Grimpeur en Land van Grind en Zand hebben de omgeving van Haelen eens goed verkend. Want het kan toch geen toeval zijn dat dit Limburgse dorp met amper 4400 inwoners de geboorteplek is van drie grote namen in de fietswereld? Jawel hoor, zowel Bart Brentjens, Roy Curvers áls Frans Maassen hebben op deze plek het levenslicht gezien. We hebben het hier over het meest vruchtbare stukje wielergrond van Limburg!
Startplaats

Haelen

Lengte

53 km

Onverhard

71%

Moeilijkheid

3/5

Hoogtemeters

120 hm

Dit is een route bestemd voor gravelaars en mountainbikers! Want wie goed heeft opgelet weet dat deze drie fietshelden uit Haelen excelleren in verschillende disciplines. En het afwisselen van disciplines is waar de omgeving van Haelen zich perfect voor leent. Mooie fietspaden, eindeloze gravelwegen, singletracks en flowtrails. Onze drie fietshelden kunnen hier hun geluk niet op! Nou ja… Frans, met de ploegleiderswagen wordt het wel een ander verhaal.

Een tocht van 53 kilometer en redelijk wat hoogtemeters. Op papier prima te doen, maar ter plekke een stevig karwei. Na een rustige aanloop door buurtschappen en landwegen komt het Heldense Bos in het vizier. Hier wordt je conditie flink op de proef gesteld. Want optimaal genieten van deze paden doe je als je het momentum er lekker inhoudt. De losse zandgrond, sporen en hoogteverschillen in de bochtige bostrails houden je hartslag constant hoog. Een lichte hardtail maakt korte metten met de mulle ondergrond. Kies je voor de gravelbike, dan is iets meer technische kunde nodig om de korte steile klimmetjes te overmeesteren.
Het hoogtepunt van de route bevindt zich na de oversteek van de Kesselseweg. De flowtrails worden hier uitdagender, de hoogteverschillen nemen toe en stroken met diepe zandgrond proberen jou en je tweewieler tot een halt te dwingen. Op deze paden staan de echte fietshelden op. Dus zet het stuur tussen je tanden en laat zien wat je waard bent!

Met de zweetparels nog op het voorhoofd worden de Heldense bossen vaarwel gezwaaid en de terugreis naar de startlocatie ingezet. Het bos wordt verruild voor akkers en vergezichten en de benen krijgen een (klein) stukje zuurverdiende rust. Want na een hectische bospassage weten we zeker dat je deze mooie landwegen extra kan waarderen.Dus, ligt het leidingwater? Dacht het niet hè! De omgeving van Haelen is verassend uitdagend. Talent komt hier vanzelf bovendrijven. Ga er maar aan staan! En ontdek de wielerheld in jezelf.

Tip
Deze moutainbike- en gravelroute in Limburg bevat slechts een greep uit het ruime repertoire aan trails en singletracks binnen de Heldense bossen. Als je de tijd (en benen) hebt is er nog veel meer offroad plezier te ontdekken!

Over de routemaker

Grimpeur

Grimpeur

Deze route is in opdracht van Limburg Cycling gemaakt door Rik Hendriks van het wielerplatform Grimpeur.nl. Een wielerliefhebber met een oog voor mooie onbekende routes, wegen en paden. Meestal in Zuid-Limburg, maar in dit geval ook in Midden-Limburg.