De driekwart van Bart

10 april 2024
door Bart Brentjens
Geweldige mountainbike- en gravelroute van Bart Brentjens, over de mooiste onverharde stroken in de kop van Noord-Limburg. De route duikt bij Groesbeek nog even over de provinciegrens en pakt een hoekje van het Reichswald mee. Maar star-of-the-show is Nationaal Park De Maasduinen.
Startplaats

Well

Lengte

77 km

Onverhard

68%

Moeilijkheid

3/5

Hoogtemeters

170 hm

Bart Brentjens woont al jaren niet meer in zijn geboortedorp Haelen, maar in het Brabantse Ravenstein. Daar begint de route eigenlijk ook, maar we hebben het bovenste kwart eraf gehaald: zo is er nog driekwart over. De driekwart van Bart.

Startpunt van deze route is de sluis bij Well, daar is een grote parkeerplaats bij Brasserie In de Sluis. Wil je iets noordelijker starten, dan is The Old Inn in Ottersum ook een goed vertrekpunt, dat ligt pal aan de route.

We hoeven natuurlijk helemaal niet uit te leggen wie Bart Brentjens is. Deze olympisch kampioen mountainbike groeide op in Haelen, en legde in het Leudal de basis voor een glansrijke carrière. Wil je daar ook eens fietsen, pak dan de route Vruchtbare Wielergrond.

Maar deze Noord-Limburgse route rijdt hij regelmatig met een paar bevriende mountainbikers uit de omgeving van zijn huidige woonplaats, liefst flink op tempo en zonder pauze.

De route is geweldig. Alleen al het stuk Maasduinen met de klim naar de uitkijktoren op de terugweg maakte de route meer dan de moeite waard. Voor mountainbikers zitten er een aantal lekker stijle, korte klimmetjes in. De route is verder een mooie afwisseling tussen goed lopende gravelstroken en allerlei leuke, onverwachte singletracks door het bos. In het noorden zit er wat meer asfalt in de route.

Bart’s Bandentip: minimaal 40 mm met wat profiel, maar iets breder is beter. Want zeker in de zomer kunnen de Maasduinen nogal zanderig zijn.

Over de routemaker

Bart Brentjens

Bart Brentjens

Bart Brentjens werd geboren in Haelen, midden in het Land van Grind en Zand. Hij werd de eerste Olympisch Kampioen mountainbike in 1996, en in 2004 won hij een bronzen plak. Daarnaast werd hij tien keer Nederlands kampioen en won hij diverse wereldbeker wedstrijden. Na zijn carrière richtte hij zijn eigen mob-team op, waar hij nog steeds teammanager van is. Daarnaast is hij co-commentator op tv van de UCI Mountain Bike World Cup.